SARA, WIMSA OCH MINNA

Senaste inläggen

Av Sara Andersson - 20 juli 2009 21:56

I helgen har jag och Wimsa varit i Eslöv på canis klickerTRÄNARutbildning helg nummer tre. Denna helg handlade det om stimuluskontroll och flyt på beteende. Vi fick bla. träna på ett beteende som hunden var duktig på att erbjuda spontant, jag valde ligg och sen skulle vi döpa det till ett nytt kommando. Målet var att hunden kunde vänta 5 sekunder innan den fick kommandot och sen utföra. Wimsa klarade denna uppgift så himla snyggt, Ann-louise var väldigt imponerad, och sa att detta brukar ta längre tid att lära än vad det gjorde för oss. Kul och absolut något jag ska försöka att nyttja i träningen, Wimsa är en stimulisklok hund =)


Hela denna vecka har jag och Mattias semester. I sommar blir det bara denna vecka, eftersom vi ska vara lediga i höst när huset kommer. I morgon ska vi till Ullared och fynda.  

ANNONS
Av Sara Andersson - 14 juli 2009 10:44

Inget speciellt har hänt, jag har det bara skönt och tar det lungt. Igår fixa jag lite ärenden, var på banken, köpte en spikmatta och lite annat. Fick en cykel i födelsepresent och den har jag cyklat på, nästan glömt hur roligt och skönt det är att cykla.

Jobbar med canis utmaningen som ska redovisas i helgen, går sådär Wimsa är jätteduktig, men jag har ingen insperation, vill hellre vara ute och träna på annat. Hon kan stänga luckan, lägga i strumpan i öppningen och dra av strumpan från foten. Det som är kvar är att kedja ihop delarna och det är det som är det svåra... Men det går som det går.

Ska se om jag kan få ihop någon liten film på det hela (med hjälp av Veronica =), kanske )

Malek är fortfarande bra i magen, kanske bara det var en reaktion på metacamen??? Hoppas hoppas.

ANNONS
Av Sara Andersson - 13 juli 2009 09:51

Idag är jag ledig efter att jag jobbat sju dagar i rad, och det bästa av allt är att jag inte har något alls inplanerat, bara lite små saker. Ska verklign försöka att bara ta det lungt och vila.

Eftersom jag jobbade i helgen, kunde jag inte följa med till Tvååker, utan mamma och syster Eleonor fick åka själva, Eleonor skulle tävla juniorhandling med Wimsa. Det var 37 stycken anmälda och Eleonor och Wimsa slutade bland de 10 bästa. Mycket bra jobbat, med tanke på hur lite de tränat ihopa.


Glada nyheter är också att Malek har varit fin i magen hela helgen =) och just det jag har kommit in på hundens beteendebiologi på Linköpings universitet, ska bli kul att läsa. Kom in redan förra året men då tacka jag nej eftersom jag kände att jag inte hade tid. Men nu är jag på G. Är det någon som vet någon annan som ska gå i år??

Av Sara Andersson - 10 juli 2009 18:43

I vår flock min och Eleonors, finns fyra hundar. Äldst är papillonen Quios och Salukin Malek, båda är inne på sina sjätte år. Och båda är sjuka, och vetrinären hittar inte vad som är fel på någon av dem....


Quios sjukdomshistoria började med urinvägsinfektion som ledde till urinsten som opererades bort, i samband med det så kastrerade vi han.

När han inte blev bra, utan läckte urin efter operationen så öppnades han upp igen, och man skrapade bort lite grus i urinblåsan. Detta var i okt/nov 2008, om jag inte minns helt fel.

Men han är fortfarande inte bra. Han läcker inte längre, utan han har ont någonstans, vi vet inte var. Ibland är han hur pigg och glad som helst, men så helt plötsligt vill han inte gå med på promenad, han bara flåsar och man ser i ögonen på han att han har jätteont. Vi har röngat han, tagit hur många prover som helst på han, testat olika behandlingar, men inget som verkar funka. Han kan bli bättre tillfälligt och sen blir han sämre igen.

I torsdags var mamma och Eleonor med han hos en ny vetrinär, Torkel Falk, och även han röngade han, tog prover, och på måndag ska vi få resultaten, hoppas att vi snart kan hitta felet, så han kan få rätt behandling.


Malek då, han kastrerade vi ju i våras, det har jag skrivit tidigare. Men för ca en månad sen börja han halta på ena frambenet, inte jättemycket men tillräckligt för att vi ville kolla upp det. In till vetrinären, vi fick besked att vi skulle testa att ge metacam och se om det släppte. När han fick metacam halta han inte, och allt verkade vara bra. Men så fick han diarré, och inte lite, utan mycket diarré, roströd till färgen. In till vetrinären igen, snabba blodprover togs och antibiotika skrev ut, id foder och proklin. Men diarrén vill inte släppa, diarrén är inte längre roströd och hältan kom tillbaka, så i måndags var vi återigen hos vetrinären med han. Då undersökte hon han i 2 timmar, röngade han och tog massor med prover. På röngen kunde hon se att han hade lite lite pålagringar i bogen, men det har han antagligen haft sen han var ung och det är inget ovanligt, och det är inte orsaken till hans hälta. Hon hittade också ett diskbråck mellan sista nackkotan och första halskotan, tror jag det var....Idag fick vi resultaten på hans prover och allt var bra, förutom att han hade ett lågt värde av B12. Kanske är det Addisons sjukdom han har, att han har ett lågt B12 värde tyder på att det finns rubbningar i tarmen. Vetrinären föreslog att vi ska ge han B12, och samtidigt ta mer prover för att kolla om det är Addisons, diskbråcket kommer aldrig att bli bra, utan hon tycker att han ska gå på smärtlindring. Han fick Kartrofen i måndas och han har faktiskt blivit piggare, men diarrén håller naturligtvis i sig.

Vad tusan ska man göra? Ska vi kolla upp Malek med hos Torkel Falk, eller man ska testa att ge B12, och hoppas på det bäst? Är så himla trött på att våra älskade hundar inte blir hundra procent friska. ¨

Någon som har något gott råd?

Av Sara Andersson - 9 juli 2009 21:34

Här kommer ett klipp från klubbtävling som vi tävlade på i juni. Bättre sent än aldrig =)

Av Sara Andersson - 9 juli 2009 20:48

I helgen var jag och Wimsa som tidigare sagt i väg och vallade får. Jag ska erkänna att jag var väldigt skeptisk om jag skulle anmäla mig eller inte. Dels för att Wimsa inte visade något större intresse för fåren sist vi var och provade, hon var då bara nio månader så jag tänkte att hon ska få en chans till att prova, hon kanske inte var tillräckligt mogen. Sen var jag skeptisk eftersom jag inte alls kände till instruktören eller hade hört någon som varit där tidigare. Men jag åkte iallafall, och det ångrar jag inte.

Vi anlände till western ranch på lördags förmidagen, och vi kastades direkt ut bland fåren. Wimsas och mitt första pass bland fåren gick helt okej, jag kände mig allmänt förvirrad och det var jag inte ensam om, utrycket "Ängelholm blicken" användes flitigt av instruktören Peter, eftersom jag, Veronica och Emma är från samma trakt och vi var ganska förvirrade i mellanåt. Men roligt var det, och stundvis så ljusnade det för matte. Och mot slutet av helgen gick det riktigt bra, häftig känsla när det faller på plats.

Wimsa var så himla duktig, hon vallade lung och koncentrerat.

Jag är så himla nöjd med hela helgen, jag hade väldigt roligt.

Ser fram emot att fortsätta med vallningen och utveckla detta.

Kolla in klippen från vallningen!

Av Sara Andersson - 5 juli 2009 19:42

Jag är så trött efter en helg på western ranch utanför Hörby. Det har varit en så underbar helg, med världens bästa Wimsa, trevlig instruktör och goa kursdeltagare. Wimsa vallade så himla fint och imponerade på både instruktören och matte. Häftigt! Tack alla inblandade för en mycket trevlig helg =)


Mer uppdatering kommer en annan dag.

Av Sara Andersson - 1 juli 2009 18:39

Jag har fått ett hatmoment i lydnaden, Inkallning med ställande. Först så märkte jag att Wimsa inte hade förstått att stanna betyder stanna där du är och bli stående, utan Wimsa trodde att stå var kom till mig och ställ dig framför mig. Det var bara att gå tillbaka i träningen och börja träna spontana stannande, inte det lättaste för det handlar verkligen om tajming, klickar för sent och hon tror att det är själva ståendet som blir belönat, inte att hon stanna. Nu har hon förstått vad stanna är, och nu tycker min lilla dam att hon kan stanna innan hon fått mitt kommando. Alltså bara att gå tillbaka och träna mer stimuluskontroll, gör om och gör rätt!

Men så tråkigt att harva samma tradiga moment, och det blir givetvis inte bättre av min tråkiga attityd till momentet, rätt attityd ska ju inte bara hunden ha, eller hur?

Men så plötsligt händer något man ser ljuset i tunnlen och det känns plötsligt mycket lättare igen. Så nu har jag en ny plan för inkallning med ställande och det är bara att kämpa på, för inkallning med ställande nöten ska knäckas.....


Imorgon är det min födelsedag, det ska firas med midag med familjen på en trevlig resturang i stan, ska bli mysigt.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se