SARA, WIMSA OCH MINNA

Senaste inläggen

Av Sara Andersson - 5 april 2013 10:47

Nu när vårsolen värmer är det väll knappast svårt att gå ut och träna hundarna. Jag älskar våren, det är precis lagom varmt för mig och de lurviga hundarna. att vi dessutom har ställt om klockorna till sommartid gör ju knappast saken sämre, helt plötsligt kan man ju vara ute och träna i ljus till nästan 20,30 H Ä R L I G T!

Men det är ju inte alltid som vädret ger en träningspep, snö, regn och blåst är faktorer som påverkar min träningsmotivation negativt. Men om man vill utvecklas i sin träning och komma framåt behöver man träna. Så hur håller man då motivationen på topp trots väder och vind? Jag har några små knep som brukar funka för mig och tänkte dela med mig av några av dem:

 • Ha kul. Det låter kanske självklart, men hundträning kan vara förknippat med så mycket prestation att det roliga lätt försvinner. När jag tränar hund vill jag ha människor runt mig som är ärliga men som vill vårt bästa. Inte tränigskompisar som bara hela tiden berättar vad som är dåligt och hur bra deras egna hundar är. Jag är inte heller intresserad av att prata illa om andra, utan vill lägga min tid på att ha kul med min hund och mina träningskompisar.
 • Sätt mål som hjälper och inte stjälper. Mina mål ska vara utmanande men rimliga att uppnå. Vet jag att jag kommer ha en period med mycket jobb, studier ex. så sänker jag mina träningsambitioner. Mina mål ska hjälpa mig framåt inte stressa mig.
 • Bättre att träna korta pass ofta än inget alls. Ju mer jag tränar desto mer vill jag träna. Har jag lite tid till hundträning brukar jag planera in små minipass. Det kan vara 2 minuters pass tio tillfällen under dagen. Räknar man då ihop den sammanlagda tiden så blir det ändå lite tid av det. Samma gäller moment vi kör fast i, brukar då försöka att träna många små mini pass och vips har man kommit vidare och det känns inte längre pest att träna just dessa färdigheter.
 • Belöna sig med att träna något kul. Jag har vissa favorit moment som jag gillar extra mycket att träna. Känns det svårt att gå ut och träna kan jag belöna mig själv med att låta oss träna på bara de roliga momenten. Samma sak om tråkiga moment, först tränar jag de tråkiga och sen belönar jag mig själv med att träna de roliga.  
 • Ha en plan färdig. Veckor som jag vet kan bli stressiga, veckoplanerar jag träningen. Dvs måndag, träna fjärr och vittring, tisdag ruta och ff ex. Man kan planera stort eller små små detaljer. Men denna planering hjälper mig att komma till skott och faktiskt genomföra träningen. Min träning blir också bättre och inte bara massor med skräpträning.

Som sagt lite små knep som hjälper mig när motivationen tryter. Vad motiverar er?

ANNONS
Av Sara Andersson - 1 april 2013 16:05

Idag har det tävlats igen. Denna gången var det i Hässleholm. Mycket trevlig tävling med många trevliga människor.
Känsla inför tävlingen var god, ändå kände jag på mig att det inte skulle ske idag. Och tyvärr brukar min känsla stämma och det gjorde den även denna gång.
Men att deppa ihop och vara negativ kommer inte att leda till något bra alls.... Så nu tänker jag vara nöjd över alla de fina saker min duktiga Wimsa gjorde idag. För hon gjorde massor med bra saker. Jag är faktiskt nöjd med det mesta. Och ska vi falla på något moment känns det ändå okej att det är vittringen, som är Wimsas svåraste moment. Idag lyckades hon trampa ner den rätta pinnen i grusen och missade sedan den.
Är glad att vi snart ska gå kurs i specialsök, Wimsa ska bli grym på vittringen.... Så det är så!

Stort grattis till Jenny och I-or som genomförde ett grymt program. Även stort grattis till Sara och Buzz, som gjorde en finfin debut!

Nu laddar vi om och kommer igen...

ANNONS
Av Sara Andersson - 29 mars 2013 20:36

Förra söndagen när de flesta styrde bilarna mot malmö int, åkte jag och hundarna istället till Veberöds BK. Wimsa skulle få göra utomhuspremiär, och en efterlängtad sådan. Wimsa verkar prestera och trivas bäst ute. Och jag biter ihopa och försöker klä mig varmt....magen börjar dock bli lite stor.....

Inför dagens tävling kändes Wimsa i fin form, dock hade vittringen och sitt i grupp spökat några dagar tidigare så lite nerver fanns det allt.

Men dagens mål var som alltid att gå ut och ha kul och att jag ska vara en bra coach till Wimsa, något jag tyckte att jag lyckades med.

Resultatmässigt är det inga poäng att skryta med, 257 poäng skrapade vi ihopa och ibland ska man ha turen på sin sida för det räckte till ett första pris och även klassvinst av sex ekipage.

Det fanns dock delar och moment som jag är väldigt nöjd med, och eftersom jag väljer att fokusera på det positiva så nämner jag bara dem:

 • Sitt i grupp, funkade finfint och hon satt stabilt. 10 poäng.
 • Inkallning med stå och ligg, ett moment som Wimsa har haft så svårt för, men som nu fungerar godkänt, 8 poäng.
 • Rutan, en väldigt svår ruta, som många hundar missade, men duktiga Wimsa satten den, 9 poäng.
 • Metallen, tävligsledaren la på alldeles för många plankor i hindret och jag tänkte säga något men teg...vilket resulterade i att Wimsa inte ville hoppa tillbaka. Men all heder åt domaren som också reagera och såg att det var alldeles för högt. Så vi fick göra om det och då tog jag inga risker utan la in ett DK på återhoppet. Är dock väldigt nöjd att Wimsa hackade i sig det och gjorde om. 8 poäng.
 • Vittring, också ett av Wimsas svåra moment, hon kan ibland springa ut med helt fel tanke och då blir det fel pinne in. Men på tävlingen gick det fint. 8 poäng.
 • Fjärr, kan inget annat än att vara supernöjd.....9 poäng.

Lite bilder från tävlingen:

                 


TACK TILL ALLA SOM GRATULERAT OSS.


Nu laddar vi om och snart snart är det dags att tävla igen.

Av Sara Andersson - 19 mars 2013 10:16

Helgerna försvinner lika snabbt som de kommer. Denna helgen har vi hunnit med massor och lite av de kommer här i bildformat:


Agnes och Mattias var och badade i Laholm

 


Jag var hemma och tvättade

 


Och städade

 


Men jag hann såklart även med att träna hundarna, i storm


   


Även denna söndagen besökte vi det stora möbelvaruhuset

 


Vilket resulterade i massor med jobb för Mattias

 


Och en trött dotter

 

Av Sara Andersson - 15 mars 2013 09:07

Igår trotsade vi det kalla snöiga vädret och begav oss till Åstorps Brukshundsklubb för lydnadsträning med bästa Lotte.

Wimsa fick köra ett kortare fritt följ och jag noterar att hon har börjat tränga lite igen. Ibland känns det som att ju mer man tränar fritt följ desto mer förväntan får hon i det momentet. Sen fick hon köra en svår ruta med ett hopphinder som störning, men det klarade hon finfint. Även en svår dirigeringsapportering med rutan precis bakom den apporten hon skulle ta. Glädjande så verkar hon ha förstått momenten och verkar inte störd av störningarna jag placerar ut. Wimsa fick avsluta med att köra vittringen och hon gjorde det klockrent.


Minna fick köra några av klass 2 momenten med kommendering och där finns massor med detaljer att jobba på....

ett fritt följ där Minna är lite för laddad och går lite för långt fram

En ruta:


En apportering, extremt bra påminnelse för matte att vi måste ta tag i lillfisens ingångar....tråkig avslutning på en annars fin apportering


 Körde även lite fjärrträning och lovade Emelie att lägga ut lite klipp på hur det ser ut. Kan återigen konstatera hur nyttigt det är att filma, ser hur jag belönar massor med dåliga skiften....bra fakta för matte.

Men har kommer lite filmer, rörelserna är långt ifrån klara och jag har ju aldrig tränat dessa rörelserna förut, men det är kul att testa något nytt och det hade varit kul att få till det.


På denna film, bjuder Minna hoppstå. Om jag har fattat det hela rätt är det en bra grundkunsap att kunna, då hunden lär sig att ta i p rätt sätt:


 

Nästa klipp är när hon gör uppsitt:

Nedläggande:


Ligg från stå:


 

Så ser det ut för tillfället, ska försöka att lägga ut nya filmer om en - två veckor.


Nu är det snart dags att dra på hundträning igen, denna gång slipper vi snö och kyla. Idag är det nämligen inomhus träning i halmstad hundarena.  


    
  

Av Sara Andersson - 14 mars 2013 11:31

Håller just nu på att träna fjärrdirigering med Minna. Jag tycker att fjärren är ett av de svåra momenten i lydnaden, men om man får till det kan det bli så snyggt.

Med Wimsa har jag fått jobba väldigt mycket för att ens få till en hyfsad fjärr. När jag började träna fjärren med henne, fattade jag inte riktigt problematiken med tassar som flyttar sig. Nu vet jag bättre....

Hade hoppats att jag skulle kunna lägga upp detta klipp direkt i rutan, men teknik är sällan på min sida....

Klippet föreställer i alla fall Maria Brandels hund Signe som tränar uppsitt. Precis sådanna uppsitt som jag försöker lära Minna.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pPPbVIMVDM8


Än så länge har vi inte kommit så långt.

Men mina tankar är att uppsittet är en helt annan rörelse än det vanliga sittet och därför tränar jag det separat och har även döpt det till ett annat kommando. Även stå från sitt är en annan rörelse än det ställandet som Minna kan sedan innan, dvs gå eller springa in i stå. Även denna rörelsen jobbar vi med.

Mycket pillande krävs och förmåga att se små små framsteg i träningen....just nu vill jag att hon ska kunna bjuda både uppsitt och hoppstå. Ska försöka få det på film.

Av Sara Andersson - 12 mars 2013 20:00

Idag var vi på återbesök på sjukhuset. Och glädjande kunde vi se att vår lilla bebis hade växt lite. Det är fortfarande en liten krabat men den följer nu sin kurva. Fortfarande lite fostervatten, men bebisen ser frisk ut och man hittat inga synliga fel. Jag och Mattias känner oss så lättade och lyckliga. Livet är verkligen upp och ner.
Jag är fortfarande sjukskriven men kan nu njuta av min graviditet istället för att oroa mig.

Så nu hoppas vi att detta bara var ett litet bus från den lilla flickan som ligger i min mage.

Av Sara Andersson - 10 mars 2013 20:34

Söndag kväll och ännu en helg går mot sitt slut.

Helgen inledes med mysfika hos familjen Lundh. Det var alldeles för längesen vi träffade dem och nu hoppas jag att det inte dröjer lika länge innan vi ses igen.

Melker som är lika gamal som Agnes, fick i november en lillasyster och Agnes var väldigt imponerad av lilla Matilda. Hon tyckte att även vår bebis kunde få heta Matilda...  


De tre fina kompisarna myser i soffan:

Tror att någon längtar efter en egen bebis

     

Fika med bästa Melker 

   


I går (lördag) begav jag och hundarna oss till Råådalens Brukshundsklubb för att träna med Bitte och fina Aska.

Wimsa fick köra ett fritt följ med kommendering. Tyckte att det gick bra. Wimsa skötte sig fint, det vi behöver jobba mer på är stegförflyttningarna och vändningar på stället.

Sen fick Wimsa göra en dirigeringsapportering, som jag också är nöjd med. Nu kan jag om Wimsa tänker fel, för det mesta dirigera om henne....något som var omöjligt för ett ½ år sen.

När vi skulle köra vittringen däremot blev det inte alls rätt....mer träning!


Minna håller på att nöta ruta och att inte stanna förrens hon kommer till bakre delen. Jag håller även på att lära henne fina uppsitt till fjärren och snabba nedläggande. Mycket nötande men det kommer att bli kanon bra. Minna är en rolig hund att träna med. Något Minna också ska få i massor denna vår är störningsträning.....det kan man inte få för mycket av.

Tack Bitte för en trevlig träningsstund!


Denna dag har tillbringas med familjen. Först lite shoping på IKEA med massor av andra människor....fler än vi som tycker att söndagar är en IKEA dag. Inget speciellt inhandlades med ändå försvann massor med pengar.


Imorgon ska jag för första gången besöka Hässleholm hundcenter och träna med bästa Monica, superkul, och på tisdag är det åter dags att besöka Helsingborgs lasarett. Då ska vi träffa en expert på ultraljud. Förhoppningsvis kan han hitta vad som är fel och FÖRHOPPNINGSVIS har bebisen växt.....håll tummarna är ni snälla! 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se